divendres, 28 d’abril del 2017

Com treure l'estrés

Quines activitats ens ajuden a desenpallegar-nos de l'estrés?
Hi ha molta gent que busca una solució en activitats que en realitat en produeixen més, o si més no, no són efectives. És ja un tòpic escoltar a persones que salten en paracaigudes o realitzen altres proeses per desestressar-se. Activitats, però, que no tenen l'efecte desitjat.

En accions d'aquesta mena, el cos segrega unes hormones, l'epinefrina i la norepinefrina (el que es coneix com adrenalina i noradrenalina) que es deixen anar ràpidament, a més d'altres també estimulants. Aquestes generen una hiperexcitació que fa que la nostra percepció s'intensifiqui i puguem captar la major informació possible en el temps més curt possible. Les pupil.les es dilaten per poder captar més llum, els pels es posen de punta per poder sentir més, l'activitat cardíaca s'intensifica, augment de la pressió arterial (per bombejar més sang), etc. 



Totes aquestes, reaccions que ja ens venen incorporades en la nostra memòria ram (cervell reptilià), tenien una funció molt concreta quan vivíem en coves. Llavors, havíem de reaccionar ràpid davant qualsevol perill. Això, avui en dia no ens cal. I quan no sabem gestionar bé l'estrés, aquesta reacció és la que s'activa (igual que es fa davant certes activitats que ens generen adrenalina).

Per tant, quan tenim estrés, no podem fer activitats que ens generin les mateixes hormones que ens genera l'estrés, ja que només aconseguim tenir-ne més.

Davant l'estrés, el que cal és asserenar-se. Sé que és molt difícil aconseguir-ho; que el cos, en realitat, ens demana moviment. Però si volem reduir el nostre estat d'ansietat i estrés, hem de parar a respirar, lentament. Aconseguir que el nostre cos generi les reaccions necessàries per sentir que els símptomes de l'estrés desapareixen. 


A poc a poc, mentre ens anem habituant a aquest tipus d'activitat, la nostra vida s'anirà equilibrant i haurem adquirit una eina per fer front als moments més difícils. 


Cal dir, a més a més, que en la mesura que incorpores el Mindfulness a la teva vida, més fàcil et resulta gestionar les emocions, l'estrés i l'ansietat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada