dimecres, 8 d’agost del 2018

Coherència i Creativitat

"El tiempo libre posibilita el florecimiento del espiritu creativo, 
mientras que las agendas demasiado estrictas, 
por el contrario, lo sofocan."
Daniel Goleman


La incoherència és un dels factors claus per entendre perquè les coses no succeeixen com un vol o espera. Per tal què allò que ens proposem sigui una realitat, s'ha de donar un procés que és inherent a la vida; inherent a allò que s'ha creat.


En l'univers imperen unes lleis que són immutables. Perquè quelcom acabi prosperant es necessita que hi hagi coherència entre els elements que ho formen. Quan no hi ha coherència, aquests elements no són eficaços. I això passa molt sovint, quan l'ésser humà oblida que ell forma part de la Natura; del mateix univers que molts anys enrere el va crear. Ara, però, ja no hi pensa en això. Fa les seves pròpies lleis. I aquestes, moltes vegades, són antinaturals. 

En l'entorn laboral hi operen moltes d'aquestes lleis antinaturals. Estructures creades per afavorir la productivitat; evidentment mal entesa, ja que es prima només l'entorn, enfocat a resultats econòmics, oblidant-se de les persones. Val a dir que els últims anys s'ha avançat molt, i de fet, hi ha molts projectes que han començat a canviar tot això.

Hi ha un factor, però, que encara no es té gaire en compte.


Si sabem que la ment creativa opera quan està en repòs, ¿per què es continuen creant estructures laborals on no es permeten aquests espais? Encara hi ha la creença que cal està totalment immers en la feina; utilitzant l'hemisferi esquerra, que sol ser el que està funcionant quan estem en el nostre lloc de treball. I així es creu que la gent ja descansa a casa, a l'hora de dinar, al cap de setmana. 

Aquest cercle, entre altres molts factors, acaba generant estrés, que en espais laborals on la ment està abocada integralment a gestionar conflictes, crear estratègies, reunions, emails... és a dir, abocada al que s'anomena multitasking, encara dificulta molt més el benestar en el lloc del treball. Si a més a més, hi ha altres problemes domèstics que copsen part de la nostra ment, la jornada es complica d'allò més.


Si volem ments creatives que resolguin problemes eficientment, hem de canviar d'estructures laborals. Ens hem de permetre espais on la ment pugui divagar; en calma. Crear espais i moments adients per poder tancar els ulls, respirar amb calma i gaudir de temps per a nosaltres. En hores laborables. Així hi haurà coherència entre el que necessita l'empresa i el que aquesta promou entre els seus treballadors perquè aquests li aportin allò que necessita.


Edgar Tarrés Falcó
www.mindfulkit.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada