dimarts, 19 de desembre del 2017

Què és un bany de bosc?


Tanca els ulls... imagina't que estàs en un bosc... pots sentir els sons de les fulles com es mouen pel vent, els branquillons sota els teus peus, ocells, animalons... pots anar tocant lentament l'escorça dels arbres... pots seure't o estirar-te i notar el canvi de temperatura, les fulles que t'envolten, la molsa, branques, pinyes, glans, pedres i roques... pots sentir olors de tota mena... pots distingir mil varietats de color verd, marró, gris, àmbars i vermells... pots gaudir les formes dels arbres, de tota mena, com belles escultures que la natura ha anat esculpint al llarg del temps...


Així hi podem estar l'estona que vulguem, sentint... i aquesta activitat conté molts beneficis saludables pel nostre cos.

El Bany de Bosc, o shinrin-yoku, com ho anomenen els japonesos, són passejos pel bosc. Però uns passejos molt especials; posant tota la nostra atenció en allò que estem fent. Això vol dir, anar respirant i caminant lentament. D'aquesta manera podrem gaudir, encara més, dels beneficis saludables de caminar al costat dels arbres.

Els banys de bosc, al japó, van començar a practicar-se, amb aquesta intenció terapèutica, a l'any 1927. Va ser aquest any que es van considerar, científicament, efectius contra l'asma i la tuberculosi. Es van equiparar amb teràpies termals, per posar un exemple. A partir de la dècada dels vuitanta, i veient els canvis que vivien les persones que ho feien, es va començar a investigar i a crear estudis per esbrinar, exactament, què li passa al cos quan es viu aquesta activitat. 




El doctor en biologia Qing Li, del japó, professor associat a la Nippon Medical School a Tòquio, i fundador l'any 2007 de la Japanese Society of Forest Medicine, ha demostrat l'impacte beneficiós dels arbres sobre el nostre metabolisme; a nivell fisiològic com psicològic. 


Perquè ens adonem de l'abast d'aquests estudis, podem esmentar que el govern japonès, entre l'any 2004 i 2012, va invertir més de quatre mil.lions de dol.lars en promocionar i desenvolupar els banys de bosc.




Al Japó hi ha uns quaranta dos boscos habilitats per a dur a terme aquestes activitats. Els més importants són els de Linan, Kitago, Chizu, Shiso, Agematsu, Yamanouchi i Okutama.

I els seus beneficis, estudiants amb persones abans d'entrar al bosc a dur a terme aquesta activitat, i després de fer-la, són:
* disminució dels indicadors d'estréss.
* disminució dels simptomes de depressió, ansietat i còlera.
* reforça el sistema immunitari.
* regulació positiva del ritme cardiac, hiper i hipotenció.
* reducció de la glucosa a la sang.
* prevenció contra l'obesitat.
* molt indicat per combatre malalties respiratòries, artrosi, hiperactivitat, insomni...

Com veiem, els beneficis són molts, i molt positius. Tots ells estudiats i demostrats científicament, amb estudis realitzats a tot el món.

Els banys de bosc que organitzo, els acompanyo sempre de tècniques de mindufness i amb un concert de bols tibetans i cants harmònics, cosa que li aporta més valor i augmenta els beneficis de salut i benestar. a més a més, poder escoltar els harmònics enmig del bosc, és una experiència molt interessant i emocionant.

Us deixo un vídeo on explico, una mica per sobre, els banys de bosc:



Edgar Tarrés Falcó
www.mindfulkit.com
www.sonidoalquimico.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada